‘Mijn zoon wordt financieel gestraft, terwijl hij mij helpt’

Het wordt al een ‘boete op solidariteit’ genoemd: een nieuwe wet die sinds 1 januari ervoor zorgt dat mensen worden gekort op hun uitkering als ze samenwonen. De gedachte achter de kostendelersnorm is dat kosten gedeeld kunnen worden en dus lager zijn. Maar wat logisch lijkt, leidt in de praktijk tot schrijnende situaties. Maatschappelijke organisaties luiden de noodklok. Zij zien een verviervoudiging van het aantal mensen dat aanklopt bij de daklozenopvang.

Goede daad

De 36-jarige Danny Swinkels zwierf jarenlang als dakloze op straat. In oktober vorig jaar kwam hij toevallig zijn oppas van vroeger tegen. Jolanda Regterschoot besloot Danny in huis te nemen zodat hij zijn leven weer op orde kon brengen. Maar die goede daad blijkt grote financiële gevolgen te hebben.

Danny mag geen uitkering aanvragen omdat hij bij iemand in huis woont met een inkomen. Tegelijkertijd wordt Jolanda gekort op haar huurtoeslag en alleenstaande oudertoeslag omdat ze met Danny samenwoont. Als ze een uitkering had gehad, was ze daar ook op gekort in verband met de kostendelersnorm.

Spijt

“Ik krijg maandelijks 500 euro minder en ik heb ook nog extra kosten omdat Danny niet mee kan betalen aan het eten of andere huishoudelijke kosten”, vertelt Jolanda.

Ze heeft soms spijt en wil dat Danny weggaat, maar omdat hij geen recht heeft op een uitkering komt hij niet in aanmerking voor een eigen woning. De enige oplossing is aankloppen bij de daklozenopvang. Maar dat is Danny’s grootse angst. “Dan slaap ik weer tussen de junks en moet ik oppassen dat mijn schoenen niet van mijn voeten worden gestolen.”

Lees meer: Nieuwsuur

3 reacties

  • pauly

    walgelijke situaties !! we moesten elkaar toch helpen …ja de afgrond in dat is duidelijk Kom op zeg dit zijn HOLANDERS!!! die hulp nodig hebben en kunnen krijgen en dan straffen ze die mensen wat een kl..n land is dit aan het worden zeg dood eng!!!

  • Peter Rokers

    Iedereen moet participeren. Voor de rijken maakt het niet, maar die doen dit niet. Die willen dat alleen mensen verplichten (op schuldgevoel inpraten) zodat hun verzorgingsstaat overeind blijft.
    De verzorgingsstaat is alleen een bonus voor de rijken. Die profiteren er van.
    Grote bedrijven worden in de watten gelegd met belasting voordelen en belasting afspraken.
    Ik kon ook weer terug betalen over vorig jaar.

    Deze regering is tegen een basisinkomen. Natuurlijk zijn ze daar tegen, want dan alleen lopen ze o.a. hun HRA mis.
    Daar heb je zoveel meer aan met een huis van 1 miljoen.

    Ik ben al jaren mantelzorger maar heb nog nooit 200 euro gekregen.
    Mijn vrouw staat nergens meer geregistreerd nu het CAK zich terug heeft getrokken.
    Ze heeft inmiddels meerdere handicaps en een rolstoel van de WMO.
    Maar hulp dat kennen ze allang niet meer.

    De regering dwingt mensen tot erbarmelijke omstandigheden.
    Ik moest zelfs vrijwilliger worden voor 20 uur per week ook al had ik een WSW indicatie.
    De WSW is ook opgeheven per 1 januari en kans op werk bestaat niet meer.
    Daar ben ik te laag opgeleid voor.
    Wat doet Nederland nog voor autochtonen ? Alleen de rijken worden elk jaar weer in de watten gelegd.
    Die krijgen er elk jaar meer bij, terwijl ze de armen wegbezuinigen.

  • STEGEMAN J

    NOU WAT IK HEB GELEZEN IK VIN HET NIET MEER NORMAAL MAAT HET IS WEL ZO ALS JE NU EEN ASIELZOEKER IN HUIS NEEMT KRIJG JE GELD TOE EN JE MAG DE HUUR TOESLAG MAG JE BEHOUDEN EN DE ZORGTOESLAG BEN JE OOK NIET KWIJD MAAR EEN ZOON DIE ZIJN MOEDER HELPT VIND IK ASO VAN DE HAAG BAHHHHHHHHHHHH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *